Welke moraal is de beste? – Vrijdenkersmeeting de Tafel van de Rede Deventer – 9 mei 2019

Op donderdagavond 9 mei ’19 denkt historicus Martin Harlaar hardop over moraal in ons multiculturele klaslokaal.

Hun moraal en de onze

Martin Harlaar (Amsterdam, 1956) is historicus en werkt aan een boek over moraal voor pabo-studenten met als titel De getemde mens. In het kader van de research voor dit boek las hij het in februari verschenen boek Het vervallen huis van de islam van hoogleraar sociologie en migratie aan de Humboldt Universiteit in Berlijn, Ruud Koopmans. Eén van de belangrijkste conclusies van Koopmans: Vermenging van religie en politiek is het meest fundamentele probleem van de islamitische wereld en het heeft ook verstrekkende gevolgen voor landen waar moslims naartoe zijn geëmigreerd.

De basisschool is een cruciale plek om de problemen die voortvloeien uit religieuze overtuigingen aan te pakken, maar hoe doen we dat dan? Volgens kerndoel 38 van het basisonderwijs moeten leerlingen hoofdzaken leren over geestelijke stromingen die in de Nederlandse multiculturele samenleving een belangrijke rol spelen. Kennis over geestelijke stromingen is mooi, maar de vraag is of het veel oplost. Moeten we kinderen ‘respect’ bijbrengen voor de moraal van anderen? Zijn alle vormen van moraal gelijkwaardig? Leg uw oor te luisteren en u zult altijd en overal horen: Onze moraal is de beste!

Martin Harlaar

Martin Harlaar denkt op 9 mei hardop en hij nodigt u uit om met hem mee te denken.

Op de maandelijkse vrijdenkersmeeting heb je de kans om je kennis te vergroten op een prettige en ongedwongen manier. Na de lezing is er voldoende ruimte om met elkaar van gedachte te wisselen en over het onderwerp te discussiëren en je blik te verruimen. De drankjes zijn voor eigen rekening. We staan open voor een bijdrage in de kosten.

Vrijdenkersmeeting de Tafel van de Rede Deventer
Iedere tweede donderdagavond van de maand om 20:00 uur
De Fermerie, Muggeplein 9, 7411 NW Deventer

Geef je op door een e-mailtje te sturen naar:
deventer@asp-politiek.nl

Please follow and like us: