Vrijdenkersborrel Amsterdam met Ernst Rädecker “Tegen het gezwam”

De Atheïstisch Seculiere Partij organiseert samen met De Vrije Gedachte elke derde woensdagavond van de maand de Vrijdenkersborrel in Amsterdam mede voor steden en plaatsen uit de regio.

Omdat Café Heffer door een wisseling van eigenaar en beleid niet meer beschikbaar was, is er gezocht naar een alternatieve locatie.

Die is gevonden in het Dovenontmoetingscentrum aan de Stadhouderskade 89, 1073 AV  Amsterdam.

We pakken op 17 mei om 20.00 uur de draad weer op met een betoog van Ernst Rädecker:

Tegen het gezwam

Onlangs maakte Jan Jaap de Ruiter op twitter een beetje ruzie met mij. Ik stuur hem namelijk soms berichtjes door waarin geïllustreerd wordt hoe sommigen in de islam denken over vrouwen, homo’s, joden, ongelovigen en hoofddoeken. Dat vindt hij niet leuk. Ik vind dat raar, want ik verwacht van een empirisch wetenschapper dat hij geïnteresseerd is in empirie en mijn doorzendingen zijn waarnemingsfeiten uit die empirie. Maar misschien is hij geen wetenschapper, en dan heb ik niets gezegd.

Ik vraag hem telkens: “Wat vindt de wetenschap hiervan?” Dat is niet een vraag naar zijn persoonlijke mening, genre “ik vind het waardeloos”, maar een vraag naar wetenschappelijke analyse. Hoe kunnen we vanuit een wetenschappelijk-analytische invalshoek iets over waardesystemen zeggen, zonder zelf onmiddellijk in moralistisch gezwam te vervallen? En hoe kun je het ene waardestelsel en ideeënsysteem vergelijken met het andere? Hoe kun je denkstructuren en gedachtegangen zichtbaar maken?

Geïnspireerd door verzamelingenleer, modeltheorie en Knowledge Representation en met hulp van een vooralsnog krukkig systeem van Semantic Representation of Natural Language wil ik vanavond proberen tot een begin van duidelijkheid te komen.

Denktucht, daar het gaat om! Weg met het gezwam!

Iedereen is van harte welkom om aan te schuiven bij de Vrijdenkersborrel om vragen te stellen aan de inleider en mee te discussiëren over het onderwerp. We beginnen om 20:00 uur en zullen rond 22:00 uur de discussie afronden. De drankjes zijn voor eigen rekening (en de prijzen zijn een stuk schappelijker dan in de Heffer).

Er is geen entreeprijs maar een bijdrage in de kosten wordt wel op prijs gesteld.

Verschillende vrijdenkers, sceptici, humanisten, godsvrije en atheïstische mensen en anderen zijn van harte welkom om maandelijks met elkaar te discussiëren.

Als je wilt komen geef je dan op door een e-mailtje te sturen naar:
amsterdam@asp-politiek.nl

De volgende Vrijdenkersborrel Amsterdam zal zijn op 28 juni
en niet op 21 juni in verband met de beschikbaarheid van de zaal.

%d bloggers liken dit: