Virtuele Vrijdenkers Meeting : Revolutionair-socialisten en communisten in Deventer (1918–1941)

De Virtuele Vrijdenkers Meeting (VVM) is de opvolger van de fysieke maandelijkse Vrijdenkersmeeting de Tafel van de Rede Deventer. Op het ogenblik zijn er weer meer fysieke mogelijkheden om elkaar lokaal te ontmoeten. We gaan verder op een hybride wijze. We gaan weer terug naar de Fermerie in Deventer, maar we houden de Zoom-verbinding in stand.    

Virtuele Vrijdenkers Meeting

Zondagmiddag 10 oktober 2021 om 14:00 uur

Op zondagmiddag 10 oktober ’21 zal Johan van der Veen (Historicus) spreken. Hij is als enkele jaren bezig het vergeten verzet van Deventer te ontrafelen en aan het licht te brengen. Hij zal gaan spreken over:

Revolutionair-socialisten en communisten in Deventer (1918 – 1941)

In deze lezing schetst Johan van der Veen het linkse Deventer van de jaren twintig en dertig, toen de stad de geuzennaam ‘Moskou aan de IJssel’ kreeg. Centraal staat het optreden van de revolutionair-socialistische en communistische raadsleden. Aan hen verwante organisaties zullen eveneens (kort) aan de orde komen. Tijdens het interbellum werden links-radicalen angstvallig door de overheid in de gaten gehouden. De lokale politie vervulde daarin een belangrijke rol.

Eind juli 1940 werden de raadsleden van de RSAP (Revolutionair Socialistische Arbeiderspartij) en de CPN (Communistische Partij van Nederland) op last van de Duitse bezetter uit de gemeenteraad gezet. Op de achtergronden hiervan zal nader worden ingegaan. Vanaf die datum verschafte de gemeentepolitie informatie over vooraanstaande leden van de CPN en de RSAP aan de bezetter. Deze liet in de vroege ochtend van 25 juni 1941 veertien leden van die partijen oppakken. Zij werden ’s avonds vanuit het politiebureau te Deventer overgebracht naar Kamp Schoorl. Tien van hen zouden de oorlog niet overleven. Wie waren zij? Waren zij bij verzetsactiviteiten betrokken?

De opzet van de Virtuele Vrijdenkers Meeting is overeenkomstig het gebruikelijke fysieke formaat. We zullen starten met een presentatie over het onderwerp, aangevuld met een interactief interview om te samen het onderwerp verder te duiden. Daarbij maken we gebruik van de Zoom-chat om de online vragen in te brengen. Na een korte pauze om wat drinken en hapjes te pakken gaan we verder. Het tweede gedeelte zal meer de vorm van een discussie hebben. Dan kunnen er ook stellingen en vragen ingebracht worden. Een gespreksleider zal het interactieve discussiegedeelte modereren.

Als je zondagmiddag 10 oktober ’21 om 14:00 uur wilt deelnemen en/of aanwezig bent vragen we je om je aan te melden door op deze link te klikken.

De dag voorafgaand aan de Virtuele Vrijdenkers Meeting (zaterdag 10 juli ’21) ontvangen de Zoom-deelnemers een link in hun e-mailbox waarmee ze toegang krijgen tot de Virtuele Vrijdenkers Meeting.

Op de maandelijkse Virtuele Vrijdenkers Meeting heb je de kans om je kennis te vergroten op een prettige en ongedwongen manier. Na de lezing is er voldoende ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen, over het onderwerp te discussiëren en je blik te verruimen. Iedereen is welkom om aanwezig te zijn en deel te nemen. We maken gebruik van een horecagelegenheid De Fermerie (Muggeplein 9 Deventer) waar volgens de coronamaatregelen gebruik wordt gemaakt van de corona-checkapp. Graag ontvangen we een bijdrage voor de gemaakte kosten, voor zowel het gebruik van Zoom en de huur van de locatie.

Please follow and like us: