Religie kent kwalijke menselijke expressievormen

Jongensbesnijdenis

In de ogen van de Atheïstisch Seculiere Partij (ASP) is het lovenswaardig dat een rechter in Keulen jongensbesnijdenis in juni ’12 heeft veroordeeld als kindermishandeling. Het is ongehoord dat ouders op grond van gelovige tradities een kind genitaal mogen verminken.

Ten eerste wordt op basis van een religie inbreuk gedaan op de integriteit van het menselijk lichaam waarvoor geen medisch noodzaak voor te geven is. De voorhuid van een piemel wordt op grond van een gelovige rituele traditie weggehaald bij de jongen. Dezelfde religieuze inbreuk op de lichamelijke integriteit vindt ook plaats bij jonge meisjes bij clitorisbesnijdenis. Deze verminking is onomkeerbaar. Als het individu later als volwassenen het besluit neemt om het geloof achter zich te laten, draagt hij/zij altijd dit genitale litteken met zich mee. Dit doen ouders hun kinderen aan op grond van een religie.

Ten tweede erkent de rechter de ontwikkeling van het individu van kind tot volwassenen. Een zelfstandig handelende persoon kan dan zelf kiezen voor de verbinding die hij/zij wil aangaan met een religie op het moment dat hij/zij de volwassen leeftijd heeft des onderscheid. Daarmee worden de universele rechten van het kind en de mens erkend om geen onomkeerbare medische ingrepen uit te voeren waarover het individu niet zelf als volwassenen heeft kunnen beslissen.

Je kunt je afvragen waarom religie niet met zijn tijd mee wil gaan. Met deze aloude religieuze tradities houden de kerken de mensen afhankelijk van het geloof en worden verminkingen toegebracht aan onmondige kinderen. De overheid dient het principe van de individuele ontwikkeling van kind tot volwassenheid te beschermen. Maar helaas zien we maar al te vaak dat onder de mom van het principe van ‘godsdienstvrijheid’ deze oude religieuze tradities tot in de eeuwigheid moeten tolereren.

De huidige Duitse regering gaat, onder druk van de Joodse en islamitische geloofspredikers, de wettelijke basis aanpassen om het mogelijk te maken dat deze inhumane verminking van kinderen op grond van aloude religieuze tradities mogelijk blijft.  Merkel stelt dat op grond van het zogenaamde principe van ‘godsdienstvrijheid’ deze kwalijke expressievormen van het geloof moeten worden getolereerd. Dit lijkt mij toch niet in overeenstemming te brengen de scheiding van staat en kerk. Hiermee worden wederom privileges verstrekt aan gelovigen. Wederom kunnen we spreken van het invoeren van religieus opgelegde wetgeving.

Dat ouders hun kinderen hun waarden willen overdragen kan en mag ook niet worden verboden. Maar dat gelovigen op grond van religieuze tradities privileges opeisen om in te breken in de individuele integriteit van een kind en over te gaan tot genitale verminking is een kwalijke expressievorm van een religie. Dit kan in een seculiere samenleving niet worden getolereerd.

Als samenleving hebben we onderhand een aantal universele waarden ontwikkeld en kennis vergaard die de inzet van oude religieuze tradities ter discussie stellen. Het zou de religieuze medemensen eren als men oog heeft voor de tijdgeest van de samenleving en deze een plaats geven in hun beleving in plaats van vast te houden aan de vergane glorie van het knechten van het individu.

J. Hans de Vries
Voorzitter

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Controle Spambot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.