Moskou aan de IJssel

Op de maandelijkse vrijdenkersmeeting de Tafel van de Rede op de tweede donderdagavond van de maand spreekt Johan van der Veen op donderdag 14 februari ’19 over:

Moskou aan de IJssel

Grasduinend in het ‘vergeten verzet’ komt Johan mooie geschiedenissen tegen die het delen waard zijn. Veel van die verhalen grijpen terug op het interbellum. Hoe was het bijvoorbeeld met het raadspolitiek; hoe was het met het openbaar onderwijs en het Esperantisme in Deventer. In de periode voorafgaande aan de Tweede wereldoorlog waren vele linkse politieke partijen actief in Deventer waaronder de RSAP (Revolutionair Socialistische Arbeiderspartij). Aan het begin van de oorlog werden gemeenteraadsleden van de linkse partijen door de Duitse bezetters uit de gemeenteraden gezet. Tijdens de oorlog heeft Lou Jansen een landelijk actieve Amsterdamse communist een tijd ondergedoken gezeten in Deventer. Zelfs heeft de Deventer een afdeling gekend van De Dageraad, de oude verenigingsnaam van De Vrije Gedachte. Johan zal ingaan op de betekenis van de geuzentitel ‘Moskou aan de IJssel’ voor Deventer.

Wil je meer te weten komen over de linkse politieke stromingen van Deventer? Kom dan 14 februari 2019 naar de Vrijdenkersmeeting de Tafel van de Rede, we beginnen om acht uur in de Fermerie te Deventer.

Op de maandelijkse vrijdenkersmeeting heb je de kans om je kennis te vergroten op een prettige en ongedwongen manier. Na de lezing is er voldoende ruimte om met elkaar van gedachte te wisselen en over het onderwerp te discussiëren en je blik te verruimen. De drankjes zijn voor eigen rekening. We staan open voor een bijdrage in de kosten.

Vrijdenkersmeeting/Tafel van de Rede Deventer
Iedere tweede donderdagavond van de maand om 20:00 uur
De Fermerie, Muggeplein 9, 7411 NW Deventer

Geef je op door een e-mailtje te sturen naar:
deventer@asp-politiek.nl

Noteer ook al vast de volgende donderdagavonden van 2019 in je agenda:
14 maart, 11 april, 9 mei, 13 juni en 11 juli 2019

Please follow and like us: