In vrijheid mogen en kunnen denken, spreken en handelen gaat voor alles!

Naast de Islamitische Staat (IS-ISIS) zijn er nog vele landen waar deze vrijheden niet worden erkend. Het rapport ‘Freedom of thought’ – ‘Vrijheid van gedachten’ van de Internationale Humanistische en Ethische Unie (IHEU) laat zien dat er nog vele landen zijn waar deze vrijheden niet bestaan.

Hier staan enkele aansprekend voorbeelden op een rij:

  • In Maleisië wordt “humanisme en secularisme evenals liberalisme” gebrandmerkt als bedreiging voor de Islam waarvoor de staat moet worden afgeschermd.
  • In Mauritanië worden bloggers die kritiek geven op het kastensysteem gezien als afvalligen en belasteraars van het geloof. Ze worden veroordeeld tot de dood en worden zonder pardon opgesloten totdat de straf wordt uitgevoerd.
  • In Saoedi-Arabië bestaat wetgeving waar een atheïst gelijk gesteld wordt met terrorisme en een aanval op de staat. Geloofsafval wordt bestraft met de dood. Bloggers die de Islam bekritiseren worden voor jaren opgesloten en worden daarbij veroordeeld tot het ondergaan van vele stok- en zweepslagen.
  • In Bangladesh zijn vier humanistische schrijvers en een seculiere uitgever op gruwelijke wijze met machete aanvallen vermoord door islamitische groepen zonder dat de politie en de overheid daar wat tegenoverstellen.

Wetgeving op godslastering bestaat nog in vele landen. Geloofsafval wordt in theocratische ingerichte landen niet getolereerd met als gevolg maatschappelijke uitsluiting. Bekritisering van geloof kan in vele landen nog leiden tot bestraffing.

Gedachten moeten vrij zijn!

10 december 2015 – Dag van de rechten van de mens

http://iheu.org/

Een reactie plaatsen

Controle Spambot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

%d bloggers liken dit: