Het seculiere manifest

Freedom-Equality-SecularismOndersteun het manifest om te komen tot een seculier front!

Op het internationale seculiere congres van 11 en 12 oktober 2014 te Londen is het seculiere manifest uitgesproken door Maryam Namazie:

In het huidige tijdsgewricht hebben we te maken met de opkomst van het “religieuze revival” met als gevolg de opkomst van extreme politieke bewegingen en staten die streven naar religieus politieke en staatssuprematie. Deze ontwikkeling is een direct gevolg van het neoconservatisme, neoliberalisme, populistische politiek en cultureel relativisme. Universele vrijheidsrechten, seculiere uitgangspunten en mensenrechten worden ingewisseld voor gesegregeerde samenlevingen en maatschappijen waar de norm is die van etniciteit, religie en de eigen cultuur.

De islamitische staat (voorheen ISIS), het Saoedi-Arabische regime, het hindoenationalisme ‘Hindoetva’ (Rashtriya Swayamsevak Sangh) in India, de orthodoxe christelijke lobbybewegingen in de VS en Europa, De boeddhistisch politieke beweging ‘Bodu Bala Sena’ in Sri Lanka, de ultraorthodoxe joodse stroming ‘Haredim’ in Israël, AQMI en MUJAO bewegingen in Mali, Boko Haram in Nigeria, de Taliban in Afghanistan en Pakistan de Islamitische Republiek Iran en het islamitische FIS in Algerije zijn hier voorbeelden van.

De afgelopen decennia zijn de mensen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Zuid-Azië en de Diaspora hiervan de eerste slachtoffers geworden. Maar ook opstandelingen die in verweer komen tegen orthodox religieuze dwang (of een religieuze staat, organisaties en bewegingen) om het secularisme en de universele rechten te verdedigen leggen hun eigen leven in de weegschaal.

Wij roepen mensen overal in de wereld op te staan en samen een internationaal front te vormen tegen de opkomende religieuze maatschappelijke dwang en theocratische staatsvormen; een front om op te komen voor het secularisme.

Wij eisen:

 1. De volledige scheiding van godsdienst van de staat.
  Secularisme is een fundamenteel recht.
 2. De scheiding van godsdienst van overheidsbeleid, met inbegrip van het onderwijssysteem, de gezondheidszorg en wetenschappelijk onderzoek.
 3. Afschaffing van religieuze wetten in de familie, civiel- en strafrechtelijke wetboeken.
  Een einde aan discriminatie en vervolging van LGBT, religieuze minderheden, vrouwen, vrijdenkers, ex-moslims en anderen.
 4. De vrijheid van godsdienst en atheïsme en de vrijheid om religies te bekritiseren.
  Geloof is een privézaak.
 5. Gelijkheid tussen vrouwen en mannen en mensenrechten voor iedereen.

De Atheïstisch Seculiere Partij stelt zich volledig achter deze eisen.
Als u mee wil doen aan het vormen van het seculiere front ondertekent u het manifest en om binnen Nederland hieraan vorm te geven kunt u lid worden van de Atheïstisch Seculiere Partij.

 

Plaats een reactie

Controle Spambot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.