De Virtuele Vrijdenkers Meeting wordt de Goed Zonder Godcast
De Virtuele Vrijdenkers Meeting is elke derde dinsdagavond van de maand in de Fermerie te Deventer. In oktober 2013 zijn we gestart met de Tafel van de Rede en geëvalueerd via de Vrijdenkersborrel naar de Vrijdenkers Meeting. Tijdens de coronapandemie zijn we virtueel gegaan. De afgelopen bijeenkomsten van dit jaar na het opheffen van de Lockdown zijn we overgestapt naar een hybride vorm op locatie, aangevuld met Zoom voor de online verbinding met de Fermerie in Deventer. Het nieuwe seizoen met nieuwe vormen, sprekers en onderwerpen dient zich aan.
Van de virtuele en hybride periode hebben we geleerd om de stap te maken naar een nieuwe vorm. We kiezen voor de Podcastvorm op locatie in de Fermerie te Deventer, waarbij bezoekers nog steeds welkom zijn. Daarnaast blijft de online Zoom verbinding actief. De uitgenodigde spreker/deskundige zal in een gesprek aan de ‘tafel van de rede’ met de host van de avond uitgedaagd worden om het onderwerp nader te belichten. De gespreksleider zal de deskundige spreker stimuleren om het onderwerp te verhelderen, en brengt kritische vragen en stellingen in tijdens het gesprek. Ook kunnen de op locatie aanwezige bezoekers en de online-chat deelnemers discussiepunten inbrengen. Bij een nieuwe vorm hoort ook een nieuwe naam:
De Goed Zonder Godcast, powered by ASP
Op dinsdagavond 20 september 2022 gaan Ronald Mol en Max Waterman in gesprek met Catherine de Jong, secretaris van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Het gesprek aan de tafel van de Goed Zonder Godcast zal gaan over:
De zin en de onzin van lifestyle-coaching
De afgelopen jaren wil de gezondheidzorg meer preventief werken. Eén van de invullingen is dat je als zorgvrager kunt kijken of je gezonder zou kunnen gaan leven. Minder snoepen of minder vet eten en gebalanceerd eten; dat wat we vroeger deden met de schijf van vijf. Maar vergeet ook niet: regelmatig bewegen of passend sporten. Een gezond en fit lichaam zorgt voor een langere levensverwachting. Om dit te reguleren is het fenomeen van een gezondheidscoach ontstaan. Op zich zijn dit goede ontwikkelingen, maar het opent ook nieuwe toegangspoorten voor alternatieve genezers. Catherine de Jong gaat in op de gevaren van dit nieuwe verdienmodel. Vele alternatieve geneeskunde-richtingen maken hiervan gretig gebruik van om zich als holistische leefstijlcoaches te profileren. De grens tussen de reguliere zorg en de kwakzalverij vervaagt hiermee. Het veranderen van een leefstijl is een complex gegeven. Naast eten en bewegen heb je ook met mentale en omgevingsfactoren te maken. Een leefstijlcoach moet multidisciplinair het probleem kunnen diagnosticeren. De gezondheidscoach kan mogelijkerwijs bijdragen aan preventie of ontlasten bij chronische ziekten. Vele alternatieve geneeskundige kwakzalvers zijn de afgelopen jaren op deze – door de zorgverzekeraars bekostigde – leefstijltrajecten gesprongen. Dit verdienmodel wordt uitgemolken. Het is als het meezit zelfs mogelijk om zonder vooropleiding maar met thuis- en onlinestudie in drie maanden tijd een leefstijlcoach-diploma te behalen. En daarmee kun je alle complexe en multidisciplinaire zaken begeleiden als leefstijlcoach.
Wil je het gesprek met Catherine de Jong voor de Goed Zonder Godcast live volgen, en heb je vragen die je wilt inbrengen? Kom dan dinsdagavond 20 september ’22 om 20:00 uur naar De Fermerie in Deventer.
We houden het virtuele zoomkanaal intact voor de deelnemers van buiten Deventer. Zij kunnen dan aan de Goed Zonder Godcast VVM vanuit de De Fermerie te Deventer deelnemen via zoom.
Voor fysieke deelname is aanmelding niet verplicht, maar het mag wel. Je kunt je dan ook opgeven voor de nieuwsbrief. Wil je via Zoom deelnemen, dan is het verzoek om je aan te melden, zodat we je op tijd de Zoom-uitnodiging kunnen sturen.
Je meldt je aan door hier te klikken.
Op de maandelijkse Goed Zonder Godcast heb je de kans om je kennis te vergroten op een prettige en ongedwongen manier. Na de Podcast-bijeenkomst is er voldoende ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen, waarmee je blik op het onderwerp kunt verruimen. Iedereen is welkom om aanwezig te zijn en deel te nemen. We maken gebruik van een zaal in De Fermerie. Toegang is gratis, maar een bijdrage voor de gemaakte kosten, voor zowel het gebruik van Zoom en de huur van de locatie wordt erg op prijs gesteld.