Freedom of Thought: Vrijheid om wel of niet te geloven is een mensenrecht

VRIJHEID OM WEL OF NIET TE GELOVEN IS EEN MENSENRECHT

Vrij zijn van godswanen betekent dat je vrij bent om elk geloof of sekte te verlaten en deze te bekritiseren. Godslastering en geloofsverlating wordt nog steeds in veel landen niet als normaal gezien. Geloof/Godsdienstvrijheid beschermt het individu niet het geloofsinstituut.

In 6 landen staat op godslastering nog steeds de doodstraf: Afghanistan, Iran, Nigeria, Pakistan, Saoedi-Arabië en Mauritanië.    

In 11 landen staat op geloofsverlating de doodstraf: Afghanistan, Iran, Jemen, Nigeria, Maleisië, Mauritanië, Maldiven, Somalië, Saoedi-Arabië en Verenigde Arabische Emiraten.

Het is in 16 landen zelfs verboden om openlijk een humanistisch/atheïstisch actief te zijn.  Dan hebben we het over Afghanistan, China, Egypte, Eritrea, Indonesië, Iran, Jemen, Jordanië, Koeweit, Maldiven, Marokko, Noord-Korea, Qatar, Saoedi-Arabië Soedan en Verenigde Arabische Emiraten.

In tenminste 83 landen bestaan straffen op godslastering. In 56 landen staan er zelfs gevangenisstraf op en in 21 landen kunnen boetes uitgedeeld worden.

Dit is een korte samenvatting van het vandaag gepubliceerd The Freedom of Thought Report door Humanists International.