Ferdinand Domela Nieuwenhuis – Vrijdenken is denken en doen

De maandelijkse Vrijdenkersmeeting Deventer houden we eenmalig op dinsdagavond 10 december 2019 de Tafel van de Rede. Onlangs op 18 november ’19 was het honderd jaar geleden dat Ferdinand Domela Nieuwenhuis is overleden. Hans de Vries (voorzitter ASP) zal ingaan op het motto:

Vrijdenken is denken en doen

Als aanvoerder van de socialistische arbeidsbeweging eind 19de en begin 20ste eeuw ontpopte Domela Nieuwenhuis zich als antimilitarist, van socialist tot anarchist en stond voor hem het vrijdenken in doen gelijk aan het zijn van een atheïst. Na zijn overlijden kwam nog een aansprekend boekwerk uit. Postuum werd in 1922 Domela’s ‘Handboek voor de vrijdenker’ uitgegeven. Hans de Vries zal ingaan op het motto van het handboek: “Denken doodt als het bij denken alleen blijft, de  gedachte moet levend worden in het doen, het handelen, want wat geeft alle bespiegeling als zij zich niet richt op het praktische leven.”  Volgens Domela Nieuwenhuis gaat de ‘rede boven het geloof uit’. En als je een geloof aanneemt je het verstand aflegt. We zullen deze zienswijze en uitspraken uit zijn handboek spiegelen aan de huidige 21ste -eeuw. Na de inleiding is er ruimte tot het stellen van vragen en zullen we ingaan op de betekenis van het erfgoed van Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

Wil je meer weten over de drie A’s (antimilitarisme, anarchisme en atheïsme) kom dan dinsdagavond 10 december naar de Vrijdenkersmeeting de Tafel van de Rede in de Fermerie te Deventer.

Op de maandelijkse vrijdenkersmeeting heb je de kans om je kennis te vergroten op een prettige en ongedwongen manier. Na de lezing is er voldoende ruimte om met elkaar van gedachte te wisselen en over het onderwerp te discussiëren en je blik te verruimen. De drankjes zijn voor eigen rekening. We staan open voor een bijdrage in de kosten.

Vrijdenkersmeeting de Tafel van de Rede Deventer | Iedere tweede donderdagavond van de maand | 20:00 uur |De Fermerie, Muggeplein 9, 7411 NW Deventer

Geef je op door een e-mailtje te sturen naar:
vrijdenkersmeeting.deventer@asp-politiek.nl

Noteer ook al vast de andere donderdagen van 2020 in je agenda:
9 januari, 13 februari, 12 maart, 9 april, 14 mei, 11 juni, 9 juli.

Please follow and like us: