Einde aan de enkele-feitconstructie

Eindelijk komt er een einde aan de enkele-feitconstructie

gelijkheidgeaardheid

Eindelijk wordt de enkele-feitconstructie geschrapt in de Algemene wet gelijke behandeling. Na een strijd van 21 jaar door onder andere het COC is dit nu eindelijk een feit. Afgelopen dinsdag 10 maart ’15 heeft de Eerste Kamer het initiatiefwetvoorstel van D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks aangenomen. Alleen hebben de leden van de ChristenUnie en de SGP tegen gestemd. Vanaf nu mogen instellingen, in veel gevallen het bijzonder geloofsonderwijs, geen docenten ontslaan en/of leerlingen weren op grond van hun geaardheid.

De enkele-feitconstructie is jarenlang een conflicterende uitzondering in de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb) geweest. Tot voorkort zijn docenten nog docenten ontslagen op basis van deze bepaling. De Awgb heeft het bijzondere onderwijs de mogelijkheid gegeven om jarenlang Lesbiennes, Homoseksuele. Biseksuelen en Transgenders (LHBT/LGBT) zowel leerlingen als docenten te weren en/of te ontslaan. Eindelijk wordt deze stuitende botsing tussen grondwetsartikel 1 ‘antidiscriminatie’ en grondwetsartikel 6 ‘godsdienstvrijheid’ opgeheven.

Met de instemming van de Eerste kamer om de enkele-feitconstructie af te schaffen zijn alle punten van het ‘Roze Stembusakkoord’ van september 2012 gerealiseerd. Even ter herinnering de andere roze punten:

  • Afschaffen van de uitzondering dat een ‘weigerambtenaar’ van de burgerlijke stand geen homoseksueel paar hoefde te trouwen.
  • Het geven van voorlichting over homoseksualiteit op alle scholen, openbaar en bijzonder.
  • Het verbeteren van de juridische positie van lesbische ouders.
  • De erkenning van de genderidentiteit van transgenders.

Op grond van het gelijkheidsprincipe is er eindelijk een einde gemaakt aan de discriminerende geloofsprivileges van het bijzonder onderwijs.

Een reactie plaatsen

Controle Spambot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

%d bloggers liken dit: