Durven ex-moslims uit de kast te komen?

Op de maandelijkse vrijdenkersmeeting de Tafel van de Rede gaan we deze maand in op geloofsafval. Op donderdagavond 13 december 2018 spreekt Leon Korteweg, bestuurslid van De Vrije Gedachte, over:

Durven ex-moslims uit de kast te komen?

Het loskomen van je geloof is sowieso een persoonlijk gewetensgevecht. Vóór je uit de kast durft te komen als ex-moslim, moet je het verwenste doodvonnis voor ongelovigen opzij kunnen zetten.

De sociale groepsdruk vanuit de moslimgemeenschap wordt voor velen ervaren als een (te) hoge drempel om openlijk uit te komen voor hun afvalligheid. Leon Korteweg vindt dat we als vrijdenkers dit rationeel moeten duiden en verdedigen ongeacht de rechts-populistische of de links-regressieve sentimenten. In een seculiere samenleving moeten we elk individu de ruimte te geven om zichzelf te kunnen zijn. De mens die onafhankelijk en zelfbewust afstand doet van zijn geloof moet die volledige gedachtevrijheid kunnen uiten zonder in een hoek geplaatst te worden. Religiekritiek op het islamitische geloof moet niet verbijzonderd worden van het hebben van religiekritiek op het christelijke geloof. Leon zal ingaan op persoonlijke levensverhalen van ex-moslims. We zullen er na moeten streven dat voor iedereen de gedachtevrijheid als een mensenrecht wordt beschouwd; vrij te zijn van religieuze en andere ideologische dogma’s.

Na de persoonlijke schetsen zullen we tijdens de discussie ingaan op welke wijze een seculiere samenleving deze ruimte dient te geven aan ex-moslims. Wil je hier over meepraten? Kom dan 13 december naar de Vrijdenkersborrel/Tafel van de Rede, we beginnen om acht in de Fermerie te Deventer.

Op de maandelijkse vrijdenkersmeeting heb je de kans om je kennis te vergroten op een prettige ongedwongen manier. Na de lezing is er voldoende ruimte om met elkaar van gedachte te wisselen en over het onderwerp te discussiëren en je blik te verruimen. De drankjes zijn voor eigen rekening. We staan open voor een bijdrage in de kosten.

Vrijdenkersborrel/Tafel van de Rede Deventer
Donderdagavond 13 december 2018 | 20:00 uur
De Fermerie, Muggeplein 9, 7411 NW Deventer

Geef je op door een e-mailtje te sturen naar:
deventer@devrijegedachte.nl of deventer@asp-politiek.nl

De Vrijdenkersborrel/Tafel van de Rede Deventer is
elke tweede donderdagavond van de maand om 20:00 uur in de Fermerie

Noteer ook al vast de donderdagavonden van 2019 in je agenda:
10 januari, 14 februari, 14 maart, 11 april, 9 mei, 13 juni en 11 juli 2019