Teken de petitie Strikte scheiding van staat en kerk

De Vrije Gedachte is nu mede petitionaris van de petitie “Strikte scheiding van staat en kerk”

Teken de petitie Strikte scheiding van staat en kerk

De scheiding tussen kerk en staat is een belangrijk principe in vrije samenleving. Met dit principe onderscheiden liberale democratieën zich namelijk van totalitaire theocratieën als bijvoorbeeld Iran en Saoedi-Arabië

De vrijdenkersvereniging ‘De Vrije Gedachte’ heeft zich als petitionaris aangesloten. Samen met de Atheïstisch Seculiere Partij en het Atheïstisch Verbond streven zij voor het vastleggen van de volledige scheiding van ‘staat en kerk’ in de grondwet. De drie organisaties roepen de Nederlanders deze petitie te ondertekenen. De grondwettelijke bescherming van onze vrijheid is immers een burgerzaak.

http://petities.nl/petitie/strikte-scheiding-van-staat-en-kerk

scheidingS+K

In Nederland zijn kerk en staat gescheiden denken veel mensen. Maar is dat eigenlijk wel zo?
De scheiding tussen kerk en staat is in Nederland allesbehalve volledig. Denk hierbij aan het randschrift op de Nederlandse 2-euromunt ‘god zij met ons’, de formulering ‘bij de gratie Gods’ bij staatshoofdelijke ondertekening van wetten, maar ook gemeenten die de raadsvergadering formeel openen en sluiten met een ambtsgebed. Het zijn tradities uit vervlogen tijden, toen Nederland nog christelijk en verzuild was. In het moderne ontzuilde Nederland passen deze tradities niet meer. De christelijke restjes in ons staatsbestel, waar politiek historicus Ewout Klei over schrijft in het pas verschenen boek Van God los. Het einde van de christelijke politiek?, moeten we zo snel mogelijk opruimen.

Een ander punt van aandacht is de godsdienstvrijheid. Deze vrijheid is grondwettelijk stevig gewaarborgd. In artikel 6 is de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging verzekerd. Maar met deze formulering is iets mis. Godsdienst wordt apart genoemd, terwijl het begrip levensovertuiging het begrip godsdienst al impliceert. Het gevolg is dat religie in Nederland bevoordeeld wordt. Godsdienst krijgt op het terrein van wetgeving ruimte die niet-religieuze levensovertuigingen niet krijgen.

De volgende voorbeelden illustreren de voorkeursbehandeling die religie ten deel valt: onverdoofde slacht, kinderbesnijdenis, vrijstelling van Onroerendezaakbelasting (OZB) voor gebedshuizen. Met andere woorden, religie kan bij de overheid rekenen op vele privileges. Niet-religieuze levensovertuigingen, zoals bijvoorbeeld het atheïsme en het humanisme, worden gediscrimineerd.

Bovenstaande misstanden aanpakken blijkt lastig, zo niet onmogelijk. Burgers die dergelijke misstanden aankaarten hebben aan de Grondwet onvoldoende houvast. Het is belangrijk dat deze situatie gaat veranderen. De Grondwet moet worden aangepast.

Op 28 oktober hebben de Atheïstisch Seculiere Partij en het Atheïstisch Verbond een petitie gelanceerd, met als doel de scheiding tussen kerk en staat grondwettelijk vast te leggen. De petitie roept de Nederlandse regering en het Nederlandse parlement op om zeer binnenkort stappen te zetten die er in resulteren dat de overheid zich op levensbeschouwelijk gebied strikt neutraal zal opstellen.

Een reactie plaatsen

Controle Spambot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

%d bloggers liken dit: